Steeds vaker wordt er voor een koophuis gekozen

Het aankopen van een woning is iets waar steeds meer mensen interesse in hebben. Huren stijgen alsmaar en dat terwijl de huizen prijzen aan het dalen zijn. Veel jonge mensen maken daarom ook de stap in de aanschaf van hun eerste woning. Hypotheken zijn tevens flink gedaald (de rentes) en dit maakt het alleen maar interessanter om een eigen huis aan te schaffen. Als je een woning gaat kopen dan is daar altijd een notaris bij betrokken.

In dit artikel iets meer over de rol van de notaris bij het aanschaffen van een woning. Zo weet je wat je kunt verwachten en welke werkzaamheden er gedaan worden voor het bedrag dat je moet betalen.

contract koophuis

Een koopakte opstellen doet de notaris

Opstellen koopakte

De notaris zorgt er ten eerste voor dat de koopakte wordt opgesteld. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat er een transportakte is opgesteld. Dit is in feite een akte waarmee de woning of het pand van eigenaar kan wisselen. Hiervoor zijn uiteraard handtekeningen van de kopers nodig. Dit wordt vaak op het kantoor van de notaris gedaan op de dag van opleveren. Hierna wordt meestal de sleutel in ontvangt genomen. U heeft voor notarissen Antwerpen overig voldoende keuze.

Vrijwel iedereen die een woning aanschaft neemt hier een hypotheek voor. Hier is een aparte akte voor nodig, namelijk de hypotheek akte. Dit heeft de bank nodig om de lening in orde te maken. Ook hier moet uw handtekening op gezet worden. De notaris is tevens verantwoordelijk voor de afhandeling van de betalingen. Het betreft hier de betalingen tussen de koper en de verkoper.

Een samenlevingsovereenkomst op laten stellen is mogelijk ook een goede optie

Als mensen gaan samenwonen zonder dat ze getrouwd zijn, is het opstellen van een samenlevingsovereenkomst vaak een goed idee. Dit zorgt ervoor dat bij eventuele problemen in de toekomst duidelijk is wat er precies gedaan wordt. Een notaris kan hierbij ook helpen. Dit is uiteraard optioneel (de andere zaken zijn dat niet), maar zeker het overwegen waard als u gaat samenwonen.

FacebookTwitterGoogle+Share